Бољи услови пословања у Параћину уз помоћ ЕУ

У индустријској зони „Змич“ у Параћину почели су радови на унапређењу пословне инфраструктуре како би се проширили капацитети и створили услови за привлачење инвестиција.

Радови, које финансира Европска унија преко програма ЕУ ПРО са око 300.000 евра, подразумевају изградњу приступних саобраћајница, канализационе мреже и уличне расвете у новом делу зоне што ће омогућити да се отвори нови блок парцела.

„Тренутно је 17 предузећа купило парцеле у зони, а десет објеката је изграђено или у изградњи. Очекујемо да већ наредне године у индустријској зони ради око 20 предузећа која ће запошљавати људе, што је важно за Параћин али и цело Поморавље, јер је локација зоне таква да посао могу да добију и становници Ћуприје и Јагодине“, рекао је Саша Пауновић, председник општине Параћин приликом обиласка зоне „Змич“.

По његовим речима, општина одговара на потребе инвеститора јер велика предузећа у складу са законским оквиром земљиште могу да добију без накнаде, док се за мања предузећа парцеле издају по повољним ценама. Такође изградња објеката се лако започиње захваљујући ефикасности локалне администрације у издавању потребних дозвола.

Председник општине је такође истакао да ће општина у фазама градити и индустријски парк у Индустријској зони „Змич” под комерцијалним условима за које је добила сагласност од државе, док је шведска фирма „Римастер” већ почела да ради у Параћину и у наредном периоду треба да запосли око 1.000 људи.

Оливера Костић, менаџерка програма ЕУ ПРО је навела да је Параћин једна од девет локалних самоуправа у којима се уз подршку Европске уније реализују пројекти унапређења пословне инфраструктуре са циљем да се побољша пословно окружење и привуку инвестиције.

Костић је подсетила да ЕУ преко програма помаже друштвено-економски развој земље са укупно 25 милиона евра, док се сва средства пласирају путем јавних позива.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,403 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>