Тестом из српског језика почело полагање мале матуре

Решавањем теста из српског, односно матерњег језика, данас је почело полагање мале матуре у основним школама у Србији.

Осим теста из матерњег језика, осмаци ће сутра решавати задатке из математике, а у среду комбиновани тест који се састоји од питања из биологије, историје, географије, физике и хемије.

Тестове из српског језика данас је у Србији полагало укупно 69.595 осмака. Слободних места у средњим школама широм Србије има 76.000, што значи да места има за све ђаке.

Помоћница министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Весна Недељковић, која је данас обишла осмаке у Основној школи „Вељко Дугошевић” у Београду, истакла је да ће контрола у неким школама које су имале мањкавости и претходне године, бити већа.

„Имамо списак школа које су имале мањкавости и претходне године, али много мање у односу на неке раније године и ту ће бити посебне контроле”, рекла је она и додала да ће ту бити просветни саветници и инспектори.

„Све што је било до нас ми смо предузели и верујемо да ће директори школа испоштовати стручно упутство, да ће деца дати свој максимум и да ће ова три дана проћи у мање стресном расположењу”, навела је Недељковићева.

Уколико ученици без грешке ураде сва три теста могу да освоје 40 бодова, а на основу успеха из шестог, седмог и осмог разреда могу да добију максимум 60 бодова.

Осми разред је према подацима Министарства просвете завршило 69.388 ученика, а у средњима школама има 76.239 слободних места.

Коначни резултати завршних испита биће објављени у четвртак, 27. јуна од 8 часова.

Упис ученика у средње школе, осим за балетске и музичке школе, биће 8. и 9. јула 2019. године од 8 до 15 часова.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.054 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>