Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Данас је Светски дан добровољних давалаца крви

У Србији и широм света данас се обележава Међународни дан давалаца крви.

Светски дан давалаца крви обележава се 14. јуна, на дан када је 1868. године рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер, који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. добио Нобелову награду.

Светски дан давалаца крви је почео да се обележава 2004. године у Јоханезбургу.

Широм света 14. јуна се организују различите манифестације са циљем да се подигне свест о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота и унапређењу здравља људи, као и да се апелује на људе да редовно дају крв како би се спречиле несташице у болницама и клиникама, а посебно у земљама у развоју где су количине прикупљене крви веома ограничене.

Слоган овогодишњег обележавања Светског дана давалаца крви гласи: “Безбедна крв за све”, а у Црвени крст Србије је на овај дан покренуо кампању под називом Добровољни даваоци крви „Црвени крст – Црвени тепих“, како би се спречила несташица крви током летњих месеци када је најмањи број добровољних давалаца који се одазивају акцијама.

Кампању је подржало више од 45 личности из јавног живота с циљем да овог лета буде довољно крви за све.

У просторијама Црвеног крста Сврљиг данас су, поводом Светског дана давалаца крви, подељена признања најмлађим првим даваоцима крви са територије општине Сврљиг.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,096 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>