Србија ће извести преко милион тона пшенице

Србија ће ове године имати довољно пшенице за себе, а више од милион тона ће моћи да извезе, рекао је директор Удружења “Жита Србије” Вукосав Саковић за Тањуг.

То је, како каже, установљено током реализације програма који су спровели Уједињене нације, односно организација ФАО и Европска банка за обнову и развој.

“Циљ тог Програма је да вршимо пропаганду пшенице и проналазимо нека нова тржишта, али и да свим заинтересованима у земљи кажемо шта могу очекивати од овогодишње жетве”, каже Саковић.

Наводи да је ове године у време сетве била суша, па је пшеница каснила око два месеца, потом је уследила зима, која је била уобичајена, а затим је била изразита суша у марту и првој половини априла.

“Тада смо се уплашили да нећемо имати пшенице ни за домаће потребе, али како су дошле кише, пшеница је показала колико је отпорна. Сигурно је да смо изнад петогодишњег просека. Да није било кише у мају, говорили бисмо о рекордном приносу, али је киша за око седам одсто умањила очекивани род. Ипак, Србија ће имати довољно пшенице за себе, али моћи ћемо нешто више од милион тона да извеземо”, рекао је Саковић.

Он каже да пољопривредници нису незадовољни родом, али да им тешко пада што су на крају изгубили седам до десет одсто рода.

Поводом цена он каже да се код берзанских роба цене формирају на светском тржишту и да их ми овде само примењујемо у зависности од наших трошкова.

“Прерано је говорити о ценама, али ћемо имати максимално могуће цене, а овде постоји и велика конкуренција у извозу, што позитивно утиче на пласирање на тржишту”, наводи Саковић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.326 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>