Меморијал у част првог српског пилота Михајла Петровића

Ревијално такмичење Меморијал пилот Михајло Петровић одржаће се у суботу, 15. јуна, у Смедеревској Паланци у организацији Аероклуба „Јасеница“ из Смедеревске Паланке и Ваздухопловног савеза Србије.

Пилоти ће летети такмичарску маршруту у реону Шумадије и на тај начин одати почаст нашем првом школованом пилоту и првој ваздухопловној жртви.

На такмичењу ће учествовати спортски и војни пилоти са авионима такмичарске брзине до 150 км/час. Маршута ће се летети у времену око једног сата, од Смедеревске Паланке, са посебним налетањем изнад села Влакча на обронцима планине Рудник, родног места пилота Михајла Петровића, преко Свилајнца и назад до спортског аеродрома у Смедеревској Паланци.

Током летења двочлане посаде ће имати задатке и извиђањем ће одређивати позиције објеката датих на фотографијама. Прецизним временским летењем ће се контролисати временска тачност и прецизним слетањем ће се завршавати летови.

Уједно, у Влакчи – родном селу Михајла Петровића биће обележен дан његовог рођења.

Михајло Петровић је био српски пилот са пилотском дозволом број 1 и први српски пилот који је изгубио живот на борбеном задатку. Припадао је првој групи од шест српских пилота школованих у Француској 1912. године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.326 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>