Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Мештани Раките и даље у проблему због градње МХЕ

Становници села Ракита код Бабушнице већ месецима воде борбу са градитељима мини хидро електране јер не желе да дозволе да им униште реку.

У Ракити живи једва двестотинак мештана који су придобили симпатије својом борбом против изградње мини-хидроелектране на Ракитској реци, али постоје и поједини медији, углавном означени као прорежимски, који их називају и “дивљим племеном”.

Мештанин Драган Илијев тврди да је у Ракити полиција за његових шездесет година долазила једном месечно, а да у последње време долази и неколико пута на дан.

Он тврди да свако ко се приближи градилишту, добије салву увреда, али и пријаве.

Пријаве против мештана који се свакодневно окупљају поред градилишта све су чешће, а пре неколико дана полиција је привела Данијела Димитрова због, како тврде, напада секиром на обезбеђење градилишта.

Становници Раките који су желели да говоре за медије кажу да сукоб Димитрова и обезбеђења траје дуже од шест месеци. Валентина Илијев сведочила је првом инциденту када се на путу Ракита–Звонце срела са Димитровим, који је кренуо у оближње село по намирнице. Она каже да је обезбеђење три пута патролирало тим путем, а при последњем су ретровизором закачили руку Димитрова, што је, напомиње, било намерно.

За последњи инцидент дојавили су јој из Пирота, а када је стигла, Димитрова су већ уводили у полицијски ауто.

Да Данијел није агресиван, тврди и његов комшија Тома Цветковић и додаје да су радници обезбеђења укапирали да има кратаљ фитиљ и да би свако плануо да га свакодневно провоцирају, нарочито ако је преживео ратове као војник.

Члан Месне заједнице Ракита Миле Николов каже да је полиција све могла да спречи још при првом инциденту, када је Данијел Димитров пријавио да га је обезбеђење напало.

Сви су сагласни да до сукоба не би долазило да обезбеђење вербално или физички не напада људе и свој посао ради без провокације локалног становништва. Ипак, кажу да је полиција заузела страну инвеститрора, а то доказују чињеницом да пријаве долазе само њима, а да радници и обезбеђење које су мештани пријављивали настављају да раде и провоцирају.

На градилишту мини-хидроелектране у Ракити није било надлежних. Ипак, иако је наложено да се радови зауставе и све врати у првобитно стање, радници и багери и даље раде. Мештани Раките кажу да се надају да ће за њих и њихову реку некада доћи правда.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,301 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>