НКД објавила скривани документ о губицима нишког аеродрома

Упркос томе што је Аеродром Ниш нагло престао са објављивањем финансијских извештаја од тренутка преузимања од стране Републике, Национална коалиција за децентрализацију је дошла до докумената о финансијском пословању који указују на лоше финансијско стање у 2018. години.

Аеродром Ниш је у 2018. години пословао са губитком од преко 13 милиона динара, што је први пут да Аеродром остварује губитак још од 2014. године. Нискотарифне компаније лете из Ниша од 2015. године и биле су покретач развоја аеродрома који је остваривао сваке године добит све до поклањања Републици, наводе из Националне коалиције за децентрализацију.

Посебно брине што Аеродром остварује једва 81% планираних прихода у 2018. години, док је тај проценат у 2017. износио и преко 90%. Исти документи сведоче да је нераспоређени добитак из претходних година био преко 135 милиона динара и да је тај новац ушао у потрошњу у 2018. Дакле, не само што је настао губитак, већ је потрошен и новац који је из добитка претходних година пренет у 2018. годину.

Проблем централизације аеродрома се, осим финансијског губитка и смањења броја путника, огледа и у пословним праксама које су негативне за квалитет рада ,,Константина Великог”. Наиме, нето зарада запослених на Аеродрому је пала у 2018. години, а зараде запослених се исплаћују у износу који је 13% мањи од планираног. Управо тај план указује да је „нови власник“ аеродрома планирао да просечне зараде буду у просеку 10.000 динара ниже у односу на план рада док је Град био власник. То је директно у супротности са обећањем да ће плате радника бити веће када их преузме Република.

Супротно томе, док плате запослених на аеродрому падају, накнаде за чланове Надзорног одбора, који су такође промењени политичком одлуком након преузимања, повећане су са 1,9 милиона динара годишње на чак 3,9 милиона динара годишње, иако Надзорни одбор има исти број чланова као раније. За разлику од плата запослених које су исплаћене у износу од 87% од планираног, чланови Надзорног одбора су добили 100% износа планираних накнада. Увидом у документацију, Национална коалиција за децентрализацију је утврдила да састанцима Надзорног одбора не присуствују сви чланови.

У финансијским извештајима немогуће је уочити „инвестиције“ Републике о којима политичари редовно говоре. Национална коалиција за децентрализацију објавила је све податке до којих је дошла, како наводе, у нади да ће неко, осим у изјавама београдских и нишких политичара, тај новац моћи да пронађе и у званичним документима о пословању аеродрома “Константин велики”.

У првих пет месеци ове године, нишки аеродром је имао 6,37% мање путника него у истом периоду прошле. Број путника је такође у опадању за 5,2% по лету у истом периоду. Пад у карго саобраћају је обележен преласком карго саобраћаја из Ниша за Београд, што се такође може видети у документима и записницима које поседује Национална коалиција за децентрализацију.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.715 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>