Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Повишица пензија могућа већ у новембру

Нови закон по коме ће пензије расти у складу са „швајцарском формулом“ треба очекивати на јесен, а прво повећање пензија у складу са новим моделом већ крајем новембра или у децембру ове године, сазнаје „Блиц Бизнис“.
„Швајцарски модел“ практично би значио да ће пензије 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде. То би у тренутним околностима практично значлио повећање од око пет одсто, што би на примеру просечне пензије од 26.300 динара значило додатних 1.315 динара. Толико повећање требало би очекивати већ крајем новембра или у децембру ове године с обзиром на то да су измене закона о пензијском систему планиране за јесен.

„План је да се о швајцарском моделу додатно разговара са ММФ чија делегација у Србију долази почетком октобра, а који су начелно већ прихватили нову формулу када су недавно били у Београду. Тако би се на закону могло радити одмах након њиховог одласка “, каже извор Блиц Бизниса.

Швајцарска формула за усклађивање пензија у Србији није новост. Овакав начин обрачуна пензија уживао је широку друштвену подршку све до 2006. године када је формула укинута због инсистирања Светске банке, а у оквиру тадашњег аранжмана са ММФ. Пензионери су били незадовољни и тада је дошло до великих, економски неодрживих, ванредних повећања пензија 2008. која су проузроковала вишегодишњу пензијску и буџетску дестабилизацију. Потом су 2010. године уведене мере штедње и пензије су биле усклађиване само са ценама и делом раста БДП преко четири одсто годишње. Након стабилизације, Влада је укинула формулу за усклађивање пензија крајем 2018. и најавила нову од 2020. године.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,301 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>