Аерозагађење – актуелна тема у Ваљеву и током топлих дана

Ваљево је током зиме било један од градова са највећим аерозагађењем. Иницијатива „Да Ваљево продише“ још тада је предложила мере за смањење степена загађења, а то наставља и сада, када се о загађењу више ни не говори.

Како каже Андрија Петровић из ове групе грађана, учињен је велики помак у размишљању људи који воде град.

„Од изјаве градоначелника да у Ваљеву ништа није страшно, да то није ни Хирошима ни Нагасаки, дошли смо до тога да је основао радну групу за решавање аерозагађења. Та радна група преписала је нашу идеју да ваљевски привредници озелењавају град. Тако нешто тренутно раде Милано, Париз и још неки европски градови“, каже Петровић и додаје да је градоначелник привредницима понудио и неке јавне површине за озелењавање.

Представници иницијативе „Да Ваљево продише“ подстакли су суграђане, друге организације и привреднике да се и сами укључе у решавање овог проблема.

„Ротари клуб је у кругу болнице засадио 40 стабала канадског јавора, Компанија Босис 37 у парковима и школама, ваљевски ланац продавница Еуропром 70 стабала платана у дворишту друге основне школе. За мање од месец дана посађено је скоро 200 стабала у граду, што је свакако велики помак“, рекао је Андрија Петровић.

Једна од већих победа иницијативе „Да Ваљево продише“ јесте и прелазак градске болнице на даљински систем грејања. Болница се раније грајала на угаљ и била је један од највећих загађивача ваздуха у граду.

У плану ове иницијативе је да се током лета, док се о грејању не прича много, одржи стручно предавање о аерозагађењу за организације, привреднике и представнике локалне самоуправе. “Желимо да понудимо одређена решења, да разговарамо са људима који од тога неће правити медијски спектакл, већ могу да ураде нешто конкретно. Има доста заинтересованих који су у могућности да помогну, што због положаја на коме раде, што због финансијске ситуције“, каже Петровић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.745 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>