Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Нацрт закона: Средња школа обавезна, дечији омбудсман, апсолутна забрана физичког кажњавања деце

Свако дете у Србији има право на бесплатно и квалитетно основно и средње образовање које је обавезно – наведено је у Нацрту закона о правима детета и заштитнику права детета , пишу Новости.

Овај Нацрт је од среде на јавној расправи, а осим што уводи обавезно похађање гимназија и средњих школа, овај закон унапређује права најмлађих и први пут предвиђа институцију – дечјег омбудсмана.

У Министарству просвете кажу да начелно подржавају обавезу средњошколског образовања.

“Један од стратешких циљева је да се повећа обухват ученика који иду у средњу школу и залажемо се да средње образовање буде обавезно, попут основног, за шта је потребно изменити низ закона, речено је Новостима у Министарству просвете.

Доношењем прописа који би, између осталог, увео и обавезну велику матуру, биле би у целости испуњене препоруке Комитета за права детета УН. Он предвиђа и апсолутну забрану телесног кажњавања деце.

Забрана се односи на родитеље и старатеље, који имају и дужност да најмлађе заштите од окрутног и понижавајућег поступања.

Писци новог закона не крију да је рад на његовој изради трајао пуних 12 година. Крајњи производ је, како истичу, “приручник за будућност” који ће гарантовати потпуно заокружену заштиту најмлађих, преносе Новости.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,116 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>