Danas je obeležen Dan državnosti

U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na događaje iz 1804. i 1835. godine, koji simbolizuju početak stvaranja moderne Srbije.

Na današnji dan 1804. godine u mestu Orašac u Šumadiji podignut je Prvi srpski ustanak i počela borba za oslobođenje od Turaka.

Takođe 15. februara 1835. godine Skupština u Kragujevcu proglasila je prvi Ustav Srbije.
Dan Državnosti Srbije je obeležen nizom manifestacija, a centralna proslava je organizovana u Domu Narodne skupštine, u Beogradu.
Izložbu “Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije” otvorila je predsednica parlamenta Srbije Slavica Đukić Dejanović u skupštinskom holu.
Predsednik Srbije Boris Tadić uručio je istaknutim pojedincima i ustanovama odlikovanja na svečanosti u Sali Narodne skupštine.
U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu premijer Srbije Mirko Cvetković položio je lovorov venac Vlade i uz visoke državne i vojne počasti, odato poštu Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka.
U Marićević jaruzi u Orašcu, gde je ustanak podignut 1804. godine, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković položio je lovorov venac Vlade Srbije.
Prvi put ove godine zakonom je predviđeno da se Dan Državnosti proslavlja neradno dva dana, 15. i 16. februara. Zbog vanredne situacije i loših vremenskih uslova neradan dan biće i 17. februar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.231 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>