Путарина поскупљује 12 одсто

Поскупљење путарина на коме Зоран Дробњак, в. д. директора „Путева Србије”, инсистира већ неко време, предвиђено је изменама закона о накнадама за коришћење јавних добара. Предлог овог прописа Влада Србије је усвојила крајем прошле недеље и упутила по хитном поступку у скупштинску процедуру.

Када ће путарина тачно поскупети зависи од тога када ће закон бити усвојен у парламенту, односно када ће поново заседати скупштина.

У образложењу измене закона пише да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поднело иницијативу којом се предлаже повећање висине накнаде за путарину у висини од 12 одсто. То је објашњено чињеницом да је тренутна висина путарине значајно нижа од реалне вредности и да би требало да достигне висину која би покривала реалне трошкове изградње, пословања, одржавања и развоја мреже путева у Србији.

Наведено је такође да је путарина последњи пут повећана 7. јануара 2017. године, 10 одсто. Пре тога цена није мењана од 2009. године.

Процена је да ће предложеним повећањем од 12 одсто у 2019. години, приход од наплате путарине бити већи од 1,9 милијарди динара, односно да ће укупан приход износити 27,6 милијарди динара.

Зорана Михајловић, министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, како преноси Танјуг, рекла је јуче да би требало повећати цену путарине како би могло више да се улаже у путеве.

Зоран Дробњак, в. д. директора „Путева Србије” каже да том јавном предузећу годишње недостаје 100 милиона евра за одржавање 15.700 километара путева.

„Путеви Србије” су 2018. године од наплате путарине приходовали око 24 милијарде динара. Пројекција за ову годину је 26 милијарди динара.

Буџетом за ову годину планиране су субвенције овом јавном предузећу у износу од 6,3 милијарде динара.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.939 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>