Смањити обим сиве економије за 200 милиона евра до 2020.

На IV годишњој конференцији „Излаз из сиве економије“ која је одржана у Палати Србија, представљен је нови Национални програм за сузбијање сиве економије у наредне две године.

План предвиђа смањење обима пословања у сивој зони за готово 200 милиона евра и превођење најмање 11.000 радника и 9.000 фирми из сиве зоне у легалне токове.

Програм, који су припремили Влада Србије и НАЛЕД уз подршку Немачке развојне сарадње, садржи 36 мера и 153 активности, распоређених у пет циљева – ефикаснији надзор, унапређење рада Пореске управе, увођење подстицајних мера за легално пословање и запошљавање, смањење административног и парафискалног оптерећења, те јачање свести о значају сузбијања сиве економије.

“У 2018. забележили смо суфицит буџета од 32,2 милијарде динара захваљујући бољој наплати прихода и то за готово 90 милијарди динара, што је између осталог, последица системске борбе против сиве економије. Реализовали смо низ кључних мера међу којима су нова процедура пријаве сезонских радника, пореско ослобођење почетника у пословању, усвојен је Закон о накнадама, завршена пилот фаза израде система еИнспектор и формиране радне групе за реформу паушалног опорезивања и унапређење фискализације”, рекла је премијерка Ана Брнабић и истакла да сузбијање сиве економије остаје у врху приоритета Владе.

Подршку смањењу обима пословања у сивој зони дају Влада Немачке и Немачка развојна сарадња кроз пројекте који су помогли развоју предузетништва и сузбијању неформалног запошљавања. Процедуру електронске пријаве сезонских радника путем портала и мобилне апликације за првих пет месеци користило је више од 110 послодаваца који су на један клик ангажовали 5.100 сезонских радника.

“Када држава губи приходе од пореза, недостају средства за улагање у образовање, здравство и инфраструктуру. Зато пружамо подршку Србији у борби против сиве економије”, рекао је Томас Шиб, немачки амбасадор у Србији.

“Чак 79% привредника истакло је у истраживању НАЛЕД-а да су високи порез и доприноси на зараде кључни узрок сиве економије и зато је смањење пореског оптерећења једна од најважнијих мера.

Битно је и да проширимо обухват програма Стартуј легално и система за пријаву сезонаца на грађевинарство, туризам и кућне послове, успоставимо електронски јавни регистар такси и накнада, као и да препознамо нове облике радног ангажовања као што су рад са непуним радним временом, фриленс послови и рад за страног послодавца где има пуно простора за превођење радника у легалне токове”, истакао је члан УО НАЛЕД-а Светослав Атанасов.

Чланови Координационог тела Владе за сузбијање сиве економије на челу са министром финансија Синишом Малим и привреда окупљена у НАЛЕД-овом Савезу за фер конкуренцију на скупу су размотрили и друге приоритетне мере Акционог плана попут јачања капацитета инспекција, сузбијања нелегалне градње и сиве економије у транспорту, унапређења процесуирања пословања у сивој зони и др.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.317 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>