Чланови ПГП са Словенијом разговарали са амбасадором Словеније

Чланови ПГП са Словенијом разговарали су јуче са амбасадором Словеније у Србији Изтоком Јарцом о билатералној сарадњи Србије и Словеније.

На првом сусрету чланова ПГП са Словенијом и амбасадора Јарца, од његовог ступања на дужност, било је речи о политичкој и економској сарадњи двеју држава, као и регионалној сарадњи и сарадњи у области пољопривреде, заштите животне средине, образовања, науке и технике, али и подршци Словеније европским интеграцијама Србије.

Саговорници су односе Србије и Словеније оценили као веома добре и заложили се за интензивирање сарадње на свим нивоима.

Председник ПГП са Словенијом Милија Милетић истакао је да се сарадња двеју земаља интензивирала последњих година, посебно нагласивши заинтересованост чланова посланичких група пријатељства у оба парламенета да се парламентарна сарадња унапреди. Он је захвалио амбасадору Словеније на подршци његове земље европском путу Србије, посебно на максималној подршци приликом отварања нових преговарачких поглавља. Такође, Милетић се осврнуо и на добру економску сарадњу и словеначке компаније које у Србији запошљавају велики број грађана. Он је поздравио ангажованост Словеније у регионалној сарадњи, посебно преко иницијативе Брдо Бриони, али је истовремено оценио да садашња ситуација на Косову и Метохији не иде у прилог помирењу народа, имајући у виду приштинско непоштовање Бриселског споразума, формирање војске, увођење такси од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, као и доношење резолуције о геноциду која не кореспондира са реалношћу.

Амбасадор Словеније Изток Јарц оценио је да сарадња Народне скупштине и Државног Збора иде узлазном путањом, што је добар знак сарадње на нивоу скупштина, али и држава. Он је обавестио чланове ПГП са Словенијом о активностима које Амбасада Словеније у Београду предузима како би се билатерална сарадња унапредила, пре свега на плану европских интеграција, пољопривреде, науке и технологије, заштите животне средине, економске и регионалне сарадње. Амбасадор Јарц истакао је да се Група пријатељства са Србијом у Државном Збору састоји од познатих словеначких политичара, који су заинтересовани за интензивирање сарадње са српским колегама.

У разговору је било речи и о статусу српске заједнице у Словенији, уз оцену да две државе поред заједничке прошлости могу имати и светлу заједничку будућност.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.716 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>