Крушевац био центар за крађу беба?

Град око кога се плете највише сумњи да је средином седамдесетих, до половине осамдесетих година прошлог века био у средишту отмица новорођенчади је – Крушевац.

Како пишу Новости, ову тезу заступа део родитеља који сумњају да су им бебе украдене по рођењу и под чудним околностима, до данас нерасветљеним, дате на усвојење. Удружењу “За истину и правду о бебама” једна мајка из Канаде сведочила је да је на последњем спрату породилишта у овом граду пре четири деценије редовно боравила непозната Немица, за коју се сумњало да је била задужена за “селекцију” беба које ће ићи у иностранство.

Један од дечака рођених, према папирима, у овој болници 1981. године сумња да је и сам био жртва крађе. Односно, да је његовим биолошким родитељима речено да је мртав, а да су затим урађени фиктивни папири са измишљеним именом мајке. За помоћ се обратио Владиној комисији за нестале бебе и Удружењу “За истину и правду о бебама” покушавајући да открије идентитет родитеља. У папирима је уписано име жене из села близу Алексинца, а усвојење је урађено преко тамошњег центра за социјални рад. Истрага Комисије и Удружења показала је да досијеа о усвојењу дечака – нема.

“Досијеи у периоду од 1976. до 1985. физички не постоје”, потврдила је за “Новости” директорка Јасмина Николић. “За тај период у књизи усвојења постоје уписи, али нигде нема укупно 29 предмета. Претражили смо своју и архиву општине, тражили смо и преко Историјског архива, али ништа нисмо нашли”, додаје она.

Цео предмет Радиша Павловић, члан владине комисије и председник Удружења, предао је начелнику крушевачке полиције, а даљи потези очекују се од тамошњег тужилаштва.

“Јер ово је први конкретан доказ о крађи новорођенчади на који држава мора да реагује, јер је у питању један од најстрашнијих злочина у тадашњој држави”, каже Павловић.

“У случају овог усвојеника постоје озбиљне индиције да су укључени, не само тадашњи локални функционери, већ и људи из Државне безбедности”, додаје Павловић, уз опаску да се својевремено причало о операцији “Звездано небо”, наводно започетој у Крушевцу. Реч је о некаквом мрачном уговору, како се прича, потписаном у овом граду о извозу деце на усвојење, почевши од ратне сирочади надаље.

И данас постоји неколико сачуваних обдукционих налаза наводно умрлих беба на којима као дијагноза на енглеском пише “звездано небо”. Факсимиле тих докумената објавио је покојни новинар “Новости” Миша Ристовић у књизи “Рођени да нестану”, а “Новости” су објавиле причу једне такве породице 2004. године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.726 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>