Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Матуранти плесали данас тачно у подне

Данас, тачно у подне матуранти су још једном заплесали у градовима Србије чиме су, уз Штрауса, обележити завршетак средње школе.

Матурантска парада је међународни и најпопуларнији омладински пројекат у региону, а у Србији се одржава на више од 50 локација, са 11.220 регистрованих учесника и 2.805 плесних “четворки”.

Сигнал за почетак матурантског плеса је емитован путем Радио Саломона, а матуранте у седам земаља региона повезао је Гаудеамус, Фанфаре, као и Штраусова оперета Слепи Миш.

Данас су плесали и матуранти СШ “Душан Тривунац Драгош” у Сврљигу плесали у школском дворишту, одакле и гледамо снимке.

Сврљишке матуранте су поздравили и пожелели им срећан крај школовања у Сврљигу, али и успешан наставак школовања на факултетима и вишим школама, председница Општине Сврљиг Јелена Трифуновић и директор школе Бојан Петровић.

Почеци Матурантске параде датирају од 2001. године, када је на једној локацији плесало 3.128 регистрованих матураната, у тада експерименталном пројекту који је осмислио Томаж Амброж из Љубљане – Плесна школа Уршка.

Наранџасте и црне мајице, бели кишобрани и пиштаљке, већ тада постају заштитни знак ове манифестације.

Следеће године Матурантска парада се шири у градове Словеније и одржава на десет локација, а Србија се прикључује 2005. године када се плесало у Краљеву, Нишу, Београду, Новом Саду, Пироту, Панчеву.

Од 2008. Покровитељ манифестације је Министарство омладине и спорта, а исте године је пети пут оборен Гинисов рекорд као највећи синхронизовани плес на свету са укупно 32.344 учесника.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

10,778 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>