Због умањених примања пензионери траже правду у Стразбуру

Уставни суд Србије обуставио је поступак за оцену уставности Закона о привременом умањењу пензија који је био на снази четири године, током којих је више од 850.000 пензионера у Србији примало пензију мању од оне коју су по закону зарадили.

У одлуци овог суда од 26. априла обједињени су сви предлози народних посланика и иницијативе удружења и грађана за оцену уставности закона, пише Политика.

Миша Радовић, из Удружења синдиката пензионера Србије, који су у три наврата слали захтев суду за оцену уставности, каже да пензионерима после овога не преостаје ништа друго него да правду потраже на суду у Стразбуру, како би наплатили умањене пензије. То ће учинити чим им Уставни суд достави образложење одлуке јер сматрају да није испуњен ниједан услов због кога би се овај поступак обуставио.

“Оваквом одлуком Уставни суд је потврдио да не сме да каже истину, а то је да је Закон о умањењу пензија био противуставан”, тврди Радовић.

Јован Тамбуровић, председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије, који од петка организују протесте пред зградом Уставног суда због овакве одлуке, каже да на основу Закона о УСС поступак није могао бити обустављен, те да је последица пропуста у раду ове институције.

“Уставни суд Србије није у складу с Уставом заштитио имовинска права више од 850.000 пензионера и наследника преминулих оштећених пензионера, иако су обуставом редовног усклађивања пензија у висини раста цена и БДП од 2012. године, оштећени сви пензионери за најмање 20 одсто повећања пензија”, каже Тамбуровић за Политику.

Уштеде државе само по том основу од 2012. до 2018. године су у просеку годишње износиле око 500 милиона евра, за колико су оштећени пензионери.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.338 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>