БИРН “добио” Владу Србије на суду

Управни суд је донео одлуку у корист БИРН Србија након прошлогодишње тужбе због недостављања података о појединостима набавке аутомобила за МУП Србије и наложио Влади да поступи по захтеву БИРН-а.

БИРН је од Владе Републике Србије тражио копију Закључка којим је она прогласила поверљивом јавну набавку за куповину аутомобила марке Шкода за потребе Министарства унутрашњих послова, која је изазвала велику пажњу и дебату у јавности у септембру 2017. године.

Захтев је послат први пут у октобру 2107. године, а затим и у априлу 2018. године. С обзиром на то да се Влада у два наврата оглушила на захтев по Закону о слободном приступу информацијама, а како Повереник за информације од јавног значаја није надлежан у овом случају, БИРН је покренуо управни спор и тужио Владу.

Први пут је суд одбацио тужбу јер су захтеви за приступ информацијама послати електронском поштом због чега није било формалног доказа да је пошта примљена, а потом прихватио, када су захтеви послати редовном поштом.

Поступајући по тужби БИРН-а, Управни суд се два пута обраћао Влади Србије да одговори на тужбу, али она није доставила суду нити одговор, нити списе захтеваних предмета.

Стога је Управни суд донео пресуду да Влада Србије одговори БИРН-у да ли поседује тражени Закључак и достави копију истог у року од 15 дана.

Средином септембра 2017. године МУП је набавио 710 патролних возила марке Шкода у оквиру пројекта Осавремењивање возног парка МУП, а набавка је проглашена тајном.

Грађани су сазнали да је МУП купио 710 патролних возила од старог добављача са којим је МУП и раније сарађивао и да је вредност набавке била 700 милиона динара, а понуђачи су били и Фијат и Пежо. Крајем 2018. године купљено је још 300 аутомобоила.

Међутим, јавност до данас није могла да провери тачност ових информација, због тајности набавке.

БИРН је захтевао информације о томе да ли је спроведена јавна набавка за куповину возила, од кога су набављена возила, ко их је набавио, када је потписан уговор, колика је вредност уговора и ко су били сви понуђачи и учесници у поступку набавке.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,792 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>