Освештана нова црква посвећена пророку Јеремији у Плужини

Данас, на дан сеоске славе Свети Јеремија мештани Плужине су, након више од 100 година без сеоске богомоље, добили нову црквицу посвећену овом свецу, изграђену у центру села на светом месту где се налази и стари заветни крст.

Нову цркву посвећену Светом пророку Јеремији су данас освештали сврљишки свештеници Никола Миљковић и Младен Маркинковић уз присуство великог броја мештана Плужине и околних села, а овом, за село важном догађају, присуствовао је и народни посланик Милија Милетић, који је и сам пореклом из Плужине.

Након Свете Литургије, која је служена у новој цркви, одржане су и Литије, које су први пут након много година прошле сеоским улицама у Плужини.

Након тога обележена је сеоска слава пресецањем славског колача. Домаћин овогодишње славе био је Синиша Милосављевић, председник МЗ Плужина, а колач за наредну годину преузео је народни посланик Милија Милетић који је изразио задовољство што су мештани Плужине захваљујући акцији коју су подржали мештани, црква, сеоска месна заједница и Општина Сврљиг, добили овај верски објекат.

Данашње освећење сеоске цркве и прослава сеоске славе завршени су послужењем и културно – уметничким програмом који је уприличен у центру села, поред нове цркве.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,259 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>