Без опасности од изливања река на југу Србије

Иако је киша јуче и синоћ падала на југу Србије, није било изливања река и ситуација је засад под контролом.

Штабови за ванредне ситуације у свим општинама у Србији су у приправности и спремни су за одбрану од поплава, али по свему судећи долази до смиривања ситуације и неће бити потребе за тим.

У Нишу се стање са рекама редовно прати, кажу у кабинету градоначелника, а мањих проблема због кише било је само са запушеним сливницима. Нишава је, напомињу, далеко од ситуације која је алармантна. Ни на територији Сврљига, према речима надлежних, нема опасности од изливања река и бујичних потока. Сврљишки Тимок је у благом порасту, као и остали водотокови, али са тенденцијом стагнације након престанка падавина.

Због опасности од поплава у региону, у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу уведено је стање повећане приправности.

“На позив угрожених држава спремни смо одмах да реагујемо, а у случају потребе, помоћ би могла да стигне и из Русије”, рекао је за Спутњик заменик директора Центра Олег Ганијев.

Киша која је непрекидно падала од недеље направила је велике проблеме у региону. Ванредно стање проглашено је у делу тока Врбање и Врбаса у Републици Српској, а ситуација је драматична и у Хрватској.

У Српско-руском хуманитарном центру у Нишу кажу да прате ситуацију, као и да су од Националног центра за управљање у кризним ситуацијама Русије тражили детаљну прогнозу како би видели развој ситуације.

„Те податке добићемо на основу космичког мониторинга, односно осматрања из сателита. Истовремено смо на вези са Сектором за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије и Министарством за ванредне ситуације Русије. На основу њихових усаглашених одговора Центар је спреман да реагује“, каже заменик директора Центра Олег Ганијев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,259 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>