Манифестација “Хлеб наш насушни” одржана у порти манастира Св. Архангел Гаврило

У организацји Удружења родитеља деце са сметњама у развоју „Заједно до светлости“, у недељу, 12. маја одржана је друга Изложба обредних хлебова, славских и ситних колача и етно штандова под називом “Хлеб наш насушни”.

Манифестација је по други пут одржана у порти манастира Св. Архангел Гаврило у Пирковцу код Сврљига уз учешће пар ститина учесника који су изложили више од стотину врста славских колача и скоро толико обредних хлебова. Около манастира било је и десетак етно штандова.

Манифестација је и ове године имала међународни карактер, а осим учесника из целе Србије било је и гостију из Бугарске, Словеније и Македоније.

Председник Удружења родитеља деце са сметњама у развоју “Заједно до светлости”, Нинослав Ранђеловић каже да је циљ ове манифестације да се људима скрене пажња на децу са сметањама у развоју, а њима пружи дан другачији од свакодневице. Он наглашава да је сваки тренутак дружења за децу ове категорије драгоцен, а посебно боравак у природи.

У порти манастира биле су постављене и две кутије за добровољне прилоге који ће бити употребљени за учешће деце на Летњи камп на Дивчибарама који се одржава у јуну за шездесеторо деце из Србије и њихове пратиоце.

Манифестација је имала и такмичарски карактер, а трочлани жири је прогласио најбоље у четири катерорије.

Обредне хлебове најбоље су умесиле чланице Актива жена Сврљиг. У категороји славских колача победило је Удружење жена „Хомоље“ из Жагубице, које је било најбоље и у прављењу ситних колача.

Прво место за етно штанд освојило је Удружење „Од предака за будућност“ из села Влашке код Младеновца.

Свим учесницима додељене су захвалнице и поклон пакети, а најбољима и пригодне награде које су уручили председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић, Нинослав Ранђеловић, председник Удружења „Заједно до светлости“ и Мирослав Марковић, директор Центра за туризам, културу и спорт Сврљиг.

Током целе манифестације у прелепом природном окружењу манастирира текао је и културно уметнички програм, а посетиоци су имали прилику да разледају и сам манастир који потиче из 14. века и манастирско имање.

Игуман манастира, отац Варнава каже да се годинма узнад у сарадњи са локалном самоуправом и многобројним дародавцима много радило на сређивању манастира, прилазних путева и верских и туристичких објеката у том крају.

На крају манифестације сви присутни имали су обезбеђен заједнички ручак у парохијском дому, а деца су добила пригодне поклоне.

Ову манифестацију успешно су организовали Удружење родитеља деце са сметњама у развоју, “Заједно до светлости”, свештенство манастира Свети Архангел Гаврило у Пирковцу и Центар за тризам, културу и спорт Сврљиг, под покровитељством Општине Сврљиг.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.338 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>