Одржан шести Фестивал дечјег стваралаштва „Табла Фест 19“

Фестивал дечјег стваралаштва „Табла Фест 19“, шести по реду, одржан je у петак, 10. маја у Дечјем културном центру у нишком парку Чаир.

Организатори ове културне смотре били су Нишки креативни студио и Интернет часопис за подстицање дечјег стваралаштва Табла. Медијски покровитељ овог значајног, културног догађаја, била је регионална ТВ Ласер.

“Организујемо већ шести фестивал за редом и постали смо препознатљиви за учеснике и школе по ономе што радимо”, казао је Драган Маринковић директор фестивала “Табла фест”.

На овогодишњи конкурс Нишког креативног студија и Интернет часописа за подстицање дечјег стваралаштва „Табла“ за најбоље литерарне и ликовне радове ученика основних школа одазвало се више од 300 аутора са укупно 416 литерарних и ликовних радова.

Најбољи радови представљени су на ревијалном делу фестивала дечјег стваралаштва „Табла Фест 19“, а затим ће бити представљени и у Интернет часопису за подстицање дечјег стваралаштва „Табла“.

Зборник фестивала дечјег стваралаштва „Табла Фест 19“ ће изаћи у електронском облику у току летњег распуста и биће доступан свима бесплатно.

Пристигле радове оцењивао је дечији и стручни жири. По одлуци дечијег жирија најбољи литерарни рад на овогодишњем конкурсу за млађи узраст, био је рад Софије Прешић, ученице II-1 разреда ОШ „Светозар Марковић“ из Лапова, док је уа категорији старијег узраста прво место освојила Ана Гачић, ученица V-4 одељења из београдске ОШ „Никола Тесла“.

По мишљењу стручног жирија у саставу: Срђан Сиђа Живковић, главни уредник „Табле“, Дајана Лазаревић, мастер књижевности и Власта Ценић, књижевник и професор српског језика, што се тиче литерарних радова, прво место у најмлађој категорији освојила је Мара Поповић, ученица II-4 разреда ОШ „Стефан Немања“ из Ниша, у старијој категорији 1. место освојио је Јован Рајовић, ученик III-1 разреда ОШ „Нада Пурић“ из Ваљева и у најстаријој категорији победник је Урош Тирнанић, ученик VIII-1 разреда ОШ „Ратко Митровић“ из Новог Београда.

Када су у питању ликовни радови, по мишљењу стручног жирија најбољи у најмлађој категорији била је Нина Грабић, стара само 6 година, из ПУ „Стоногица“ из Сремске Митровице, у другој старосној категорији 1. место освојила је Теодора Јањић, ученица IV-1 разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Змајева, и у трећој, најстаријој категорији победила је Исидора Поповић, ученица VII-3 разреда ОШ „Љуба Ненадовић“ из Београда.

Дипломе и похвалнице додељене су најбољим ауторима ликовних и литерарних радова, а добили су и књигу „Таблини песници“. ОШ „Стефан Немања“ из Ниша припала је захвалница за помоћ и подршку у организацији фестивала.

У програму, који су водили ученици Неда Ћосић и Вељко Митровић, су учествовали и песници за децу Миња Илијева и Русомир Арсић, а испред Интернет часописа за подстицање дечјег стваралаштва „Табла“ гостима су се обратили Драган Г. Маринковић и Срђан Сиђа Живковић.

“Наша мисија је да кроз стваралштво вратимо младе људе на пут правих вредности”, каже Срђан – Сиђа Живковић, уметнички директор фестивала и главни и одговорни уредник Интернет часописа Табла.
Манифестацију су подржали многобројни песници и писци за децу, а неки од њих учествују и у самој организацији Фестивала.

Партнери у организацији овог фестивала су нам били: Дечији културни центар из Ниша, ОШ „Стефан Немања“ из Ниша и Медиа и реформ центар из Ниша. Медијски покровитељ фестивала је ТВ „Ласер“ из Сврљига. Пријатељ фестивала је ГО Медијана из Ниша.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.338 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>