Данас се обележава Дан победе у II Светском рату

9. маја обележава се Дан победе над фашизмом у II Светском рату. Овај празник обележен је у Србији, али и у целом свету, посебно у Русији где се сваке године одржава велика војна парада.

У Србији је бројним манифестацијама обележен Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. У оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда у Другом светском рату је одржана церемонија полагања венаца и одавања високих државних и војних почасти. У церемонијису учествовали представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и амбасаде Руске Федерације, Украјине, Белорусије, Азербејџан и Казахстана. Код Споменика совјетским ветеранима на Авали одржана је церемонија полагања венаца и одавања почасти.

У 11 градова у Србији одржана је шетња Бесмртног пука у знак сећања на страдале и учеснике свих ратова у прошлом веку. Манифестација је одржана у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, Крушевцу, Кикинди, Сомбору, Панчеву и Параћину.

На Црвеном тргу у Москви традиционално je одржана војна парада поводом Дана победе. Смотру свих јединица је извршио министар одбране Сергеј Шојгу, који је затим предао рапорт председнику Владимиру Путину.

Учествовало је 13.000 војника, више од 130 комада најмодернијег наоружања. Иако је најављен, изостао је дефиле напредних летелица.

На овогодишњој паради није било страних званичника.

Председник Русије, Владимир Путин је у обраћању честитао Дан победе – дан поноса и туге.

“То је дан наше безграничне захвалности заштитницима отаџбине који су разбили нацизам. Они су ратовали, трудили се, прошли су надљудска искушења и стајали на страшном месту борбе, дали све што су могли и добили су ту победу”, истакао је председник Русије.

Поручио је да грађани сваке године све више и јаче осећају моћ тог подвига без преседана.

Параде победе у Москви одржавају се по истом моделу као прва парада, која је одржана 1945, нешто више од месец дана пошто је Немачка капитулирала.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,951 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>