За три године у РТБ Бор нестало 900 килограма злата

Из погона за добијање племенитих метала “Златара”, из састава некадашњег Рударско – топионичарског басена “Бор”, од 1. јануара 2014. до 1. априла 2017. године нестало је скоро 900 килограма злата, вредног скоро 37 милиона евра, пишу “Новости”.

Због сумње да су извршили кривично дело тешке крађе, 10. маја 2018. године су ухапшена четири радника РТБ – И.С, З.П, Г.П и Д.М. Уз њих је приведен и бивши радник “Златаре”, као и Д.М. и З.И, некадашњи радници предузећа “Заштита”, које је раније обезбеђивало РТБ.

По документацији у коју су “Новости” имале увид, а коју су сачинили стручњаци Института за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду, “са сигурношћу може да се потврди мањак злата од 243,398 килограма”. То се наводи уз опаску да “та количина представља разлику у маси између неафинисаног и афинисаног злата, умањена за масу тог племенитог метала која је заостала у испираним водама.

Истражни органи су до сада испитали више од 50 сведока, међу којима и најодговорније људе из некадашњег РТБ. На питање како је могуће да на крају године, кад се своде биланси стања, нису приметили да им фали злато, сви су одговорили да не знају.

Према последњим информацијама, круг осумњичених проширен је за још пет особа. Међутим, сумња се да ће до краја поступка листа осумњичених за “пљачку века” бити много дужа, наводе “Новости”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.745 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>