Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

7. маја 1999. НАТО касетним бомбама засуо центар Ниша

Шеснаесторо људи је погинуло, а 70 рањено када је НАТО авијација на центар Ниша 7. маја 1999. године изручила касетне бомбе, док су истог дана у ракетирању зграде Амабасаде Кине у Београду погинула три држављанина те земље.

У 11.20 часова НАТО авијација засула је центар Ниша касетним бомбама. Делови касетних бомби експлодирали су поред зграде Патологије нишког Медицинског центра, поред зграде Бановине, код главне пијаце, нишке Тврђаве, Здравственог центра “12. фебруар”, као и на паркингу Ниш експреса поред Нишаве.

Тада је погинуло 16 цивила, међу њима и једна трудница, а рањено је више од 70 људи. Оштећено је преко 100 стамбених објеката, уништено или оштећено око 60 аутомобила. Раније тог јутра ракетиран је северозападни део града и аеродром.

Био је то тежак дан и за Београд. У, до тада најмасовнијем нападу на престоницу Србије, бомбардован је центар града – зграде Савезног МУП-а, Генералштаба Војске Југославије, Министарства одбране, Владе Србије у Улици Кнеза Милоша, као и зграда МУП-а Савски венац. Те вечери, у 23.45 часова, ракетирана је и зграда амбасаде НР Кине у Новом Београду. У нападу је погинуло троје кинеских држављана, рањено је 20 људи.

Амбасада, која је била видно обележена као објекат од дипломатског значаја, погођена је са три пројектила. Поред главне зграде, уништене су и помоћне зграде у дворишту амбасаде.

На месту бомбардовања амбасаде Кине 2009. године откривена је спомен плоча. У нападу на амбасаду знатна оштећења претрпели су и објекти у непосредној близини, посебно зграда “Енергопројекта” и Стамбено-пословни центар ЈБЦ. НАТО авијација је два пута у току ноћи бомбардовала хотел “Југославија”. Графитним бомбама је гађана електрана у Обреновцу. Девет пројектила пало је на подручје Фрушке Горе. На мети су били ТВ репетитори на Иришком венцу и Црвеном чоту, као и излетиште Бранковац. У Панчеву је поново бомбардована рафинерија нафте.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,320 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>