Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Саветници за заштиту од вршњачког насиља ускоро у школама

Министарство просвете Србије ангажоваће 74 саветника за заштиту од насиља у школама, а тим поводом Миља Кривокућа из Групе за заштиту од насиља и дискриминације Министарства наводи да су саветници људи који већ раде у просвети и који су показали ефикасност у раду.

Она је за РТС данас рекла да ће саветници проћи додатну обуку о прописима и процедурама у области заштите од насиља, права, одговорности и обавезе запослених и деце, односно ученика и родитеља.

Кривокућа је рекла да су саветнике за заштиту од насиља предложили просветни саветници који ће директно с њима да сарађују и чине тим који ће у свакој школској управи бити додатна помоћ.

Они ће помоћи у решавању свих околности и потреба локалних средина и осигурати да се у установама доследно делује у складу са прописима у ситуацијама насиља.

Миља Кривокућа је додала и да ће саветници бити присутни у предшколским установама, основним и средњим школама. Она истиче да у спречавању насиља треба да буду укључени сви – породица, школа и институције.

“Мора да постоји сарадња и разумевање измеду школе, наставника и родитеља. На основу пријава, могу да кажем да је видљива појачана осетљивост у препознавању насиља. Школе реагују и пријављују насиље, али имамо и случајева кад долази до неразумевања између наставника и родитеља”, објашњава Кривокућа.

Она је додала да је ученицима и родитељима на располагању и СОС телефон сваког радног дана у току школске године од 7.30 до 15.30.

Она је рекла да су поред СОС телефона у борби против насиља на располагању и стручни сарадници, као и тимови за борбу против вршњачког насиља.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,320 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>