Данас се обележава Светски дан слободе медија

Данас је Светски дан слободе медија. Новинарска удружења су, традиционално, дан раније објавила прогласе, у којима позивају власт да поштује медије, а новинаре да се боре за спас професије.

Као и ранијих година, удружења су и ове позвала медије да се прикључе акцији “5 минута громогласне тишине”, која подразумева кратак прекид редовног програма у 5 до дванаест.

Новинари у Србији су угрожени, у лошем економском положају, већина их ради за плате које су испод републичког просека, склони су аутоцензури и изложени су разним формама притиска, али су и мета честих напада, општа је оцена струковних удружења о положају новинара у Србији.

Поводом Светског дана слободе медија новинарска удружења објавила су проглас у коме подсећају да су бројне међународне организације, међу којима Европска комисија и Репортери без граница, упозориле на забрињавајуће назадовање Србије у слободи медија и позивају новинаре да се супроставе уништавању професије.

Министарство културе и информисања честитало је јуче свим новинарима и медијским радницима Светски дан слободе медија, 3. мај, уз оцену да све релевантне институције и појединци треба заједно да се боре и залажу за то основно право.

Министарство наводи да је важно непрекидно истицати вредности основних принципа слободе медија, јер медијски радници извештавају о свим појавама и дешавањима у друштву због чега је њихова улога од великог значаја.

У саопштењу се истиче да је новинарство првенствено лојално грађанима, те да су новинари обавезни да говоре истину и да пруже грађанима поуздане и проверене информације.

Тренд сузбијања медијских слобода и срозавање положаја новинара није карактеристичан за Србију, већ цео свет. У комбинацији са лажним вестима које се све чешће пласирају као валидне, ситуација постаје погубна.

До побољшања у медијима може доћи уколико претходно дође до великих друштвених, социјалних и политичких промена широм света, али такав развој ситуације је мало вероватан, па је светла медијска будућност под великим знаком питања.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,792 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>