Владимир Манић добитник награде „Зелени лист“

Владимир Манић, један је од добитника најстарије еколошке награде у Србији „Зелени лист“ за просветитељски рад на Старој планини и њену промоцију.

Владимир Манић већ 25 година даноноћно тумара Старом планином, не би ли овековечио ретку птицу у лету, скривени водопад, заборављену биљку, напуштено село или горштакову животну причу. Упркос томе, ни локална заједница ни држава до сада нису на прави начин подржали његов рад. Његову сериозност и дар препознали су само жирији појединих домаћих и међународних фестивала етнолошких и документарних филмова, на којима је освајао награде, а Министарство просвете је његов документарни филм „Висок“ прогласило наставним средством.

Прошле седмице Манићу је стигло и признање у области очувања животне средине, „Зелени лист“ , за „вишедеценијски просветитељски рад у области очувања природе“. Признање му је додељено у Гимназији у Сремским Карловцима, у акцији „Тражимо загађивача и заштитнике животне средине“, коју организују Радио Београд 2 и Покрет горана Војводине.

Примајући награду, Манић, иначе учитељ у нишкој Основној школи „Свети Сава“, казао да је све то радио због својих ђака, којима је желео да „пружи више знања и остави неки залог за будућност“.
У Сремским Карловцима је, иначе, додељено укупно десет награда „Зелени лист“ и три специјална признања за резултате у области екологије у 2018. години.

„Зелени лист“ је уручен и Покрету “Одбранимо реке Старе планине” за његову упорну борбу против изградње мини хидроелектрана. У образложењу је наведено да је за кратко време Покрет учинио видљивим проблем изградње деривационих мини хидроелектрана на планинским рекама, а да је бројним акцијама – враћањем река у корита, трибинама и протестима, успео да подигне свест грађана о штети коју такви објекти праве.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,792 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>