БДП 2,3 одсто, извоз већи за 6,9, а увоз за 9 одсто

Реални раст бруто домаћег производа Србије у првом кварталу 2019. године, у односу на исти период претходне године, износио је 2,3 одсто, саопштио је Републички завод за статистику.

Буџетом је за ову годину планиран раст БДП-а од 3,5 одсто, а у 2018. години раст БДП Србије био је 4,4 одсто.

Извоз робе из Србије у првом кварталу ове године износио је 4,09 милијарди евра и за 6,9 одсто је већи него у истом периоду прошле године, док је увоз повећан за девет одсто, на 5,53 милијарди евра, саопштио је Републички завод за статистику.

Укупна спољнотрговинска робна размена Србије у прва три месеца износила је око 9,63 милијарде евра, што је пораст од 8,1 одсто у односу на исти период претходне године. Дефицит је износио 1,44 милијарде евра и за 15,6 одсто је већи него у првом кварталу 2018. године.

Покривеност увоза извозом била је 74 одсто и мања је од покривености у истом периоду претходне године, када је износила 75,4 одсто.

Спољнотрговинска робна размена била је највећа са земљама са којима Србија има потписане споразуме о слободној трговини. Земље чланице Европске уније чине 63,8 одсто укупне размене.

Главни спољнотрговински партнери Србије у извозу су били Немачка, Италија, БиХ, Румунија и Русија, а у увозу Немачка, Русија, Кина, Италија и Мађарска. Други по важности трговински партнер Србије су земље ЦЕФТА, са којима је суфицит у размени био 487,8 милиона долара.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,792 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>