Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

„Пет минута громогласне тишине“ поводом Светског дана слободе медија

Поводом сутрашњег Светског дана слободе медија, српска новинарска удружења позвала су медије да у 11.55, у акцији „Пет минута громогласне тишине“ замраче екране, како би надлежне и најширу јавност још једном упозорили на катастрофалан положај новинарске професије.

Заштитник грађана Зоран Пашалић апеловао је данас на учеснике у јавном животу да се уздрже од притисака на рад новинара, док је Министарство културе и информисања поручило да најоштрије осуђује све претње, притиске и угрожавања безбедности новинара и навело да је недопустиво застрашивање представника медија и њихових породица због чињенице да обављају свој посао.

Удружење новинара Србије објавило је проглас у коме захтева да Влада успостави дијалог са новинарима и медијима, уважавајући стандарде новинарске професије и потребе грађана за правовременим, истинитим, непристрасним и потпуним информисањем. У прогласу УНС-а затражено је и да до краја године Влада омогући израду медијских закона произашлих из Медијске стратегије и да у њеном спровођењу предложи законе којима ће подстицати поштовање професионалних и етичких стандарда у медијима, као и радна права новинара и медијских радника.

Захтева се да се изменама медијског законодавства осигура обавеза локалних самоуправа, осим у градовима са више од 300.000 становника, да издвајају најмање два одсто буџета за пројектно суфинансирање медијског садржаја укључујући и информативне програме.

УНС тражи и да ресорна министарства ставе на знање локалним самоуправама како неће бити толерисана злоупотреба у пројектном суфинансирању медија, као и да органи на свим нивоима власти поштују Закон о слободном приступу информација од јавног значаја и одговарају на захтеве медија, не делићи их на подобне и неподобне.

“Све више новца, супротно прописима, добили су провладини таблоиди који отворено крше Кодекс новинара”, наводе из УНС-а.

На учешће у акцији “Пет минута громогласне тишине” позвала су сва релевантна медијска удружења у Србији.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,301 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>