Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Одлазак у природу се од недавно добро наплаћује

Држава Србија Својим грађанима, поред осталих намета, почела је да наплаћује и одлазак у природу, па тако, уколико желите да се одморите, или одете на првомајски уранак негде ван града, прво се добро обавестите колико би то могло да вас кошта.

Од недавно је ЈП Србија шуме увело да се скоро све на Старој планини наплаћује, укључујући и сликање, на Златибору се наплаћује ако желите, рецимо, да видите Гостиљски водопад, а од сада се наплаћује и одлазак на Лисине, јединствени споменик природе познат по водопаду Велики бук.

Влада Србије потврдила је Одлуку Јавног предузећа “Ресавска пећина” из Деспотовца којом су одређене накнаде за коришћење заштићеног подручја “Лисина”.

Посета Ресавској пећини се и до сада плаћала, међутим Одлука о накнадама за коришћење заштићених подручја Споменика природе „Ресавска пећина” и „Лисине” предвиђа плаћање накнада за обављање угоститељске делатности, трговине, енергетске делатности и саобраћаја, као и за одржавање манифестација, коришћење имена и знака, односно посету заштићеном подручју.

Предметном одлуком посетиоци Ресавске пећине и Лисина плаћаће накнаду од 100 динара дневно. Иако делује багателно, уколико будете желели да посетите шуме, клисуре, кањоне, пећине, видиковце, водопаде и друге зоне, због којих се иначе долази у овај споменик природе, накнаду ћете платити двоструко – 200 динара. Ова цена се односи на пунолетне посетиоце, док ће деца плаћати 50 динара дневно, односно 150 динара ако желе да са родитељима посете нпр. водопад Велики бук. Деца до 8 година не плаћају накнаду.

Мађутим, наведене цене, односно накнаде, увећавају се за услугу водича и осигурање посетиоца које је обавезно за свако лице, и то у износу од 150 динара, тако да цена за пунолетног посетиоца износи 350 динара дневно, а за децу од 8 до 18 година 300 динара. Деца предшколског узраста су ослобођена накнада за коришћење заштићеног подручја, а вредност од 50 динара се односи на услугу осигурања и водича.

Накнаду за коришћење заштићеног подручја морају да плате сви корисници заштићеног подручја, не само туристи, већ и сви који на било који начин користе заштићено подручје – они који обављају послове или располажу непокретностима и другим стварима на заштићеном подручју. Укратко, сви.

Зато опрез када крећете у природу. Никако не идите без довољно новца. И дишите дубоко. За сада се нико није сетио да наплаћује удисање чистог планинског ваздуха.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,293 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>