Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Сатиром против свакодневних проблема

Плакати са ликовима познатих Нишлија и шаљивим порукама о аерозагађењу изазивају велику пажњу шетача у центру Ниша.

То је једна од последњих акција Нишке урбане гериле, која на овај начин указује на свакодневне проблеме својих суграђана.

„Читаве зиме било је доста дана са екстремно високим загађењем ваздуха. Водила се жучна полемика о томе између академске заједнице, локалне самоуправе, грађана и цивилног сектора, било је фрапантних података, али се ништа у граду није урадило. Свесни тога, одлучили смо да се на нама препознатљив начин обратимо јавности и локалној заједници и укажемо јој на важност и величину овог проблема, са којим град за сада не може да се избори“, каже један од чланова “Гериле”.

Нишка урбана герила постоји две године, а настала је, како кажу, као одговор на бахатост градске власти, општу апатију и пасивност младих људи, који су се просто саживели са свим проблемима који их окружују. На идеју о првој акцији дошли су на путу од куће до посла, пошто су свакодневно пролазили поред држача за заставе који су пали на пола бандере и представљали опасност по пролазинике.

Њихов је утисак да су акције за које су сматрали да ће изазвати најмању пажњу наишле на највеће интересовање јавности. Једна од таквих била је прослава рођендана једне рупе на улици, која је одмах након тога закрпљена. Посебно их радује што инсипиришу друге људе да на сличан начин укажу на неки друштвени проблем и покушају да га реше.

Герила за сада има двадесетак чланова. Они апелују на грађане Ниша, али и других места да, уз мало креативности, постану “герилци” и учине нешто за заједницу у којој живе, укажу на неки проблем и учине први корак ка његовом решењу.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,490 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>