Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Просечна старост власника пољопривредног газдинства 61 година

Србији има 569.310 пољопривредних газдинстава што је 9,9 одсто мање у односу на попис 2012. године, показују први резултати Анкете о структури пољопривредних газдинстава коју је спровео Републички завод за статистику.

Републички завод за статистику спровео је ову анкету од 1. октобра до 30. новембра 2018. године. Учествовало је 120.000 пољопривредних газдинстава, а прикупљени су подаци о пољопривредној механизацији, земљишту, радној снази на газдинствима, броју животиња и примењеним агротехничким мерама.

За њено спровођење утрошено је 2,59 милиона евра, а средства су обезбеђена већим делом из претприступних фондова ЕУ али и из националног буџета.
На основу првих резултата ове анкете процењује се да у Србији има 569.310 пољопривредних газдинстава што представља пад од 9,9 одсто у односу на попис 2012. године. Међутим, површина коришћеног пољопривредног земљишта је 1,1 одсто већа у поређењу са претходним пописом.

Просечна величина ораница и башта је 4,5 хектара, што је 13,5 одсто већа површина по газдинству него пре седам година.
217.682 газдинства обрађује мање од два хектара, а од 10 газдинстава, осам се бави сточарством што је непромењена ситуација у односу на раније.

Просечна старост власника газдинства је 61 година што представља повећање од две године у односу на претходни попис. Мушкарци су носиоци газдинства у 81 одсто случајева, а у 19 одсто то су жене. Сваки 14. носилац газдинства млађи је од 40 година. Највише младих носиоца газдинстава има у Шумадији и западној Србији.

Осам од десет газдинстава има свој трактор, а у чак 83 одсто случајева његова старост је већа од 20 година. Коначни резултати Анкете о структури пољопривредних газдинстава биће објављени 30. јуна.
Како је раније најављено, добијене информације користиће креаторима аграрне политике за доношење одлука и краткорочних и дугорочних стратегија развоја пољопривреде.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,116 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>