Опрез у вожњи током празника, појачана контрола алкохолисаности

Током празника и наредних дана спроводиће се појачана контрола алкохолисаности возача, рекао је за РТС потпуковник МУП-а Бобан Милинковић, заменик начелника Управе Саобраћајне полиције.

Милинковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да подаци показују да је у време празника повећан број возача који возе под дејством алкохола и да се очекује појачан интензитет саобраћаја па апелује да возачи имају стрпљења и поручује да ће полиција предузети све мере регулисања саобраћаја како би спречила формирање већих колона.

Он каже да су колоне неминовне када се велики број аутомобила нађе на путу у кратком временском року, као и да би требало избегавати претицања која су изузетно ризична.

Милинковић је изнео забрињавајући податак да је током ускршњих празника број возача који је под дејством алкохола двапут већи од годишњег просека, а током првомајских празника чак трипут већи. Најавио је да полиција од сутра креће у седмодневну акцију појачане контроле алкохолисаности возача и коришћења појасева на свим седиштима.

Он истиче да су казне, у зависности од нивоа алкохолисаности, од 10.000 динара до казне затвора од 30 до 60 дана и 120.000 до 140.000 динара, плус забрана управљања моторним возилом од девет месеци.

Уколико се изазове незгода под дејством алкохола полиса осигурања не важи и возач сву штету мора да плати из свог џепа. И казне су знатно веће ако се незгода изазове под дејством алкохола.

Према подацима МУП-а годишње више од 100 људи у Србији погине због вожње под дејством алкохола.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.338 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>