Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Представљен пројекат “Лексика пастирства југоисточне Србије”

У понедељак, 22. априла 2019. на нишком Универзитету одржана је јавна презентација пројекта “Лексика пастирства југоисточне Србије”.

Пројекат су представили академик Александар Лома, координатор пројекта, др Недељко Богдановић, руководилац пројекта, академик Слободан Реметић, рецензент пројекта и сарадници.

Отварајући овај скуп проф. Нинослав Стојадиновић, председник нишког огранка Српске акдемије науке и уметности, изјавио је да је ово један од првих пројеката у оквиру сарадње Универзитета у Нишу и САНУ.

Један од учесника овог значајног научног пројекта је и Сврљижаним, проф. др Недељко Богдановић, рођен у Бучуму код Сврљига. На Филозофском факултету у Приштини предавао је дијалектологију, а на нишком Филозофском факултету, поред дијалектологије, предавао је предмете: Историју језика и Старословенски језик.

Речник који је настао у оквиру пројекта садржи више од 3.000 појмова и представља немерљиво богатство призренско – тимочког говора као дела штокавског дијалекта који користе становници овог краја. Лепота старине, преточена у причу, песму, загонетку, део је фолклора који чува од заборава богатство говора и због тога је било неопходно да се један овакав пројекат реализује на простору југоисточне Србије, каже проф. др Богдановић.

Значај овакквог једног пројекта је велики, каже проф. Богдановић и помоћу ових сазнања може се одгонетнути једна стварност прошлих времена.

Тема “Лексика пастирства југоисточне Србије” део је ширег пројекта нишког огранка САНУ под називом “Лексиколошка истраживања југоисточне Србије”, која је обрађивана током 2018. године.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,301 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>