Посланици са југа разговарали са Недимовићем о проблемима у пољопривреди

Група народних посланика са југа Србије састала се данас у Београду у Министарству пољопривреде са министром Браниславом Недимовићем где су му изнели проблемиме пољопривредника у овом делу Србије.

Састанак је иницирао народни посланик из Сврљига Милија Милетић, који је председник Пододбора задуженог за праћење стања у пољопривреди у најнеразвијенијим подручјима, а присуствовали су још и Славиша Булатовић, посланик из Врања и Ненад Митровић, посланик из Бујановца. Са министром Недимовићем народни посланици су разговарали о проблемима у пољопривреди на југоистоку Србије и у најнеразвијеним подручјима. Милетић је предочио министру да је неисплаћен део субвенција у сточарству за квалитетна приплодна грла крава, оваца и коза, још из 2017., као и из 2018. године. Министар је одговорио да је већи део ових заостатака исплаћен у претходних 30 дана и да ће све бити исплаћено до краја априла ове године, као и премије за млеко за поједине сточаре, што су тражили сточари у Бујановцу.

“Министар је истог тренутка звао сараднике да се реши тај проблем, и ми смо задовољни његовом реакцијом”, каже за Телевизију Ласер народни посланик Милија Милетић.

Што се тиче Милетићевог питања о пласману јунади за Турску и пада цена по килограму живе мере, министар Недимовић је рекао да ће се и то решити до 10. јуна, као и да је обезбеђен извоз за Либан и Кину од почетка маја, што ће довести до скока цена за 2,1 до 2,2 евра. Он је рекао и да ће моћи да се врши робна размена јунади за кукуруз.

Решавање велилког проблема заосталог дуга пољопривредника који уплацују ПИО преко пољопривреде била је још једна тема разговора са министром. Дуговање пољопривредника по овом основу од 2009. године износи и по више стотина хиљада, па и преако милион динара, а да многи од њих нису ни знали да дугују.

Недимовић је обећао да ће и овај проблем бити решен и да је његово министарство и Комисија владе Србије уз помоћ Светске банке у претходном перииоду дошло до одређених решења за овај проблем по коме ће бити отписана камата и већи део дуга, а да ће се плаћање обавеза за ПИО Фонд одложити на период од 10 година. Ово решење предвиђа и субвенције за плаћање обавеза према ПИО Фонду за мања газдинства и требало би убрзо да се нађе пред Владом и Скупштином Србије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.342 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>