Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Двадесет година од бомбардовања РТС-а

Ноћас у 2.06 се навршава 20 година од НАТО бомбардовања зграде Радио – телевизије Србије, када је погинуло 16 радника јавног сервиса.

То је био први случај у свету да је медијска кућа проглашена легитимним војним циљем. Вечерас ће бити одржан комеморативни скуп, а пре тога, у 18 сати, заједно са Удружењем новинара Србије отворена је Међународна конференција под називом “Крај некажњивости за злочине над новинарима“.

Међународна организација за људска права “Хјуман рајтс воч” 2000. године је саопштила да није било оправдања за бомбардовање телевизије.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић 2002. осуђен је на 10 година затвора јер није поштовао наређење тадашње Савезне владе и људе и технику изместио из објеката у Абердаревој и у Хиландарској улици.

Челници НАТО-а тврдили су да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала, која је испитивала и случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак.

У знак сећања на погинуле, у Ташмајданском парку, код зграде РТС-а и споменика “Зашто?”, породице и пријатељи страдалих постављају питање зашто су они погинули.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,293 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>