Грађанска контрола институција система социјалне политике

Ромски центар за демократију из Бујановца, НВО Три тачке из Београда и удружење РИМЕ из Зајечара спроводе пројекат „Ка интегритету институција система социјалне политике на југу и на истоку Србије“.

Овај шестомесечни пројекат, чије су активности сконцентрисане на унапређењу примене прописа у случајевима трговине људима и случајевима патнерског или породичног насиља, финансира се средствима ТРАГ Фондације из Београда у оквиру програма „Снажније заједно“, а кроз обуку и изградњу мреже активисткиња за интегритет институција.

У Републици Србији од 2008. године планови интегитета законска су обавеза за органе јавне власти – буџетске кориснике. Између осталог, они су кључни алат за елиминацију фактора који унутар институција доводе до тога да спровођење прописа буде или отежано или немогуће. Надзор над спровођењем планова интегритета поверен је Агенцији за борбу против корупције Републике Србије.
Агенција своје налазе и закључке о раду инстиитуција заснива искључиво на њиховој самопроцени.

Учешће и надзор грађана у систему социјалне политике не постоји, па ће овом иницијативом бити створени услови за учешће и надзор грађана ради превенције неправилности у раду које доводе и до неспровођења прописа.

Активисткиње ће у оквиру пројекта бити обучене, а затим ће се формирати мрежа активисткиња са југоистока Србије која ће бити кључна за остваривање права жртава породичног и партнерског насиља или трговине људима.

Обука је намењена женама које имају пребивалиште на подручју Неготина, Књажевца, Кладова, Бора, Зајечара, Бољевца, Сокобање, Сврљига, Пирота, Бабушнице, Димитровграда, Босилеграда, Јагодине, Ћуприје, Параћина, Рековца, Крушевца, Ниша, Алексинца, Дољевца, Ражња, Трстеника, Ћићевца и Мерошине. рок за пријаву – 22. април 2019.

Обука ће се вршити од 9 – 11. маја 2019. године у Нишу, а заинтересоване кандидаткиње као пријаву за обуку треба да доставе краћу радну биграфију и мотивационо писмо.

Пријаве се шаљу на имејл: rime.zajecar@gmail.com до 22. априла 2019. године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.326 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>