Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Наруквице за насилнике, али и за жене – жртве насиља

Од почетка године четири жене су убијене у породичном насиљу, док је полиција ухапсила 407 насилника, а као нова мера заштите жена биће уведене наруквице за жртве и насилнике, како би се алармирала полиција чим насилник прекрши меру забране приласка жртви.

Наруквице ће бити уведене у наредне три године кроз пројекат “Унапређење безбедности жена у Србији” коју спроводи Агенција уједињених нација за родну равноправност у Србији у сарадњи са МУП-ом, а уз финансијску подршку Норвешке.

“Наруквица ће бити повезана са полицијским установама, како би жртве могле брзо да сигнализирају да се налазе у опасности, проблему и да полиција одмах реагује”, рекла је државни секретар МУП-а Биљана Поповић Ивић и додала да ће полиција на тај начин истог момента знати када су насилници прекршили меру забране приласка жртви.

Она је, на представљању пројекта, нагласила да је од почетка године изречено 6.890 хитних мера насилницима, од чега 2.079 мера привременог удаљења насилника из стана и 4.811 мера привремене забране да контактира жртву. Полиција је током прошле године изрекла 22.042 хитне мере, од чега је 8.065 мера привременог удаљења насилника из стана и 18.977 мера привремене забране да контактира жртву.

Борба против насиља у породици, како је рекла, један је од приоритета МУП-а, а томе у прилог говори и доношење Закона о спречавању насиља у породици који се примењује од јуна 2017. године.

Циљ пројекта је да се осигура већа безбедност жена и девојчица у Србији, да живе у друштву у коме неће постојати родни стереотипи и насиље. То се може постићи побољшањем законских прописа, унапређењем институционалног оквира и подизањем свести.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,320 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>