18. април Светски дан радио – аматера

18. априла 1925 године представници националних радио-аматерских организација из 25 земаља су основали у Паризу Међународну радио-аматерску унију. Тиме су пионири радија и радио – технике створили своју светску организацију, а овај датум је проглашен Светским даном радио – аматера.

Радио – аматеризам је настао већ са првим истраживавањима радија и имао је велики утицај у истраживањима овог, тада новог медија за комуникацију.

Радио-аматери су нарочито препознатиљиви по несебичном одзиву у ванредним ситуацијама, а нарочито зато што су способни да обезбеде комуникацију и када други, конвенционални, системи веза закажу.

Радио-аматери чине велику светску заједницу која не познаје границе и чији кодекс се заснива на пријатељству, сарадњи и размени знања.

Радио-аматеризам није само хоби. Радио-аматер се постаје полагањем стручног испита након чега се добија стручно звање радио-аматера. Баш због тога, радио-аматерима су међународно додељене радио-фреквенције на коришћење. Поред државних институција и комерцијалних корисника, само још радио-аматери имају такву привилегију.

Светски дан радио аматера обележила су данас удружења радио аматера у Србији, као и у читавом свету.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.725 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>