Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Дирекција за јавни превоз града Ниша не даје информације од јавног значаја

ЈКП “Дирекција за јавни превоз града Ниша”, као орган јавне власти, “пронашла” је нови начин изигравања и отежавања остваривања права на слободан приступ информацијама од јавног значаја.
Наиме, ово јавно предузеће одбија да прима акте које јој упућује Повереник. Дирекција је најпре одбила да прими акт Повереника за информација од јавног значаја и заштиту података о личности од 16.10.2018. године, којим јој је наложено да се изјасни на жалбу новинара “Јужних вести” због тзв. “ћутања управе”. Након тога није примила ни решење Повереника од 18.03.2019. године којим јој је наложено давање информација, саопштено је из канцеларије Повереника.

Пошиљка се Поверенику вратила као неуручена, са напоменом достављача да је достава покушана 21. и 22.03.2019. године и да је због неуручења исте остављено обавештење у пословној просторији органа. Ни након протека рока од 15 дана орган није преузео поменуто писмено. Повереник је о овом случају, без одлагања, обавестио Управну инспекцију ради предузимања даљих мера из њихове надлежности, будући да је онемогућавање и отежавање остваривања права на приступ информацијама од јавног значаја санкционисано као посебан прекршај.

Информације које су тражене односе се на трошење јавног новца и располагање средствима рада, тј. на све исплате вршене заменику директора и портпаролу Дирекције и још једном запосленом, као и на законитост коришћења тачно одређених аутобуса.

Повереник подсећа да је право на слободан приступ информацијама од јавног значаја једно од основних људских и грађанских права и слобода, зајемчено Уставом, и да су органи јавне власти дужни да по захтевима за приступ информацијама и актима Повереника поступају у складу са законом, поштујући начела “добре управе” и принципе транспарентности рада, саопштено је из канцеларије Повереника за информација од јавног значаја и заштиту података о личности.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,293 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>