Фотографисање на Старој планини кошта 2.000 динара

Ко жели да у комерцијалне сврхе направи фотографију у Парку природе Стара планина, убудуће ће за то морати да плати 2.000 по дану.

Новим ценовником који је донело ЈП Србијашуме, ко жели да преспава у шатору на овој планини мораће да плати 30 динара дневно по метру квадратном шатора, пишу Јужне вести.

Половином прошлог месеца донета је Одлука о накнадама за коришћење заштићеног подручја Парка природе Стара планина којом су утврђене нове цене за коришћење заштићеног подручја, а нови ценовник доноси неколико, у најмању руку, занимљивих података.

“Годишња накнада за камп приколице је 3.800 динара, а власници викендица и вила за одмор плаћаће 100 динара по квадратном метру. Сваки квадрат ресторана, објекта брзе хране, бара или кафане, коштаће власнике 800 динара”, наводи се у одлуци.

Новим ценовником предвиђено је да власник хотела плаћа годишњу накнаду 1.200 динара по кревету, а власник куће за сеоски туризам 430 динара.

Интересантно је да ће сакупљачи гљива, лековитог биља и других шумских плодова плаћати годишњу таксу од 1.800 динара, ако желе да гљиваре 7 дана платиће 450 динара, а један дан у шуми у сакупљању печурака и биља коштаће их 120 динара.

Са друге стране, годишња накнада коју ће ловци плаћати износи само 1.000 динара, док на дневном нивоу она износи 225 динара.

Снимање играних филмова стаје 12.250 динара по дану, за документарне је 5.000, а за снимање реклама током једног дана мораће да се плати 20.000 динара – стоји у одлуци.

Новац који ће се на овај начин прикупити користиће се за заштиту, развој и унапређење Парка природе Стара планина, а како ће то утицати на развој туризма, и хоће ли имати супротан ефекат, односно заобилажење Старе планине, остаје да се види.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.725 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>