Задуженима у “швајцарцима” се отписује 38% главнице а преостали кредит конвертује се у евре

Предлог Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима усвојен је данас на седници Владе Србије, којим је предвиђено да се преостали део дуга конвертује у евре, да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто и да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто.

Закон би требало до краја недеље да буде упућен у скупштинску процедуру. Министар финансија Синиша Мали истакао је да се овим “лекс специјалисом” решава проблем који постоји више од једне деценије, као и да су му претходили тешки преговори, али да је пронађено компромисно решење, наводи се у саопштењу министарства.

“Овај лекс специјалис је компромисно решење између неколико заинтересованих страна – грађана, односно удружења која их представљају, банака, и државе са треће стране”, навео је Мали.
Разговори, каже, нису били нимало лаки. “Али смо успели да нађемо компромис и најбоље могуће решење за све три стране. Нацртом овог закона обухваћени су сви корисници кредита који су и даље задужени у швајцарским францима, без обзира на висину дуга”, рекао је министар.

Предвиђено је да се преостали део дуга конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто. Обрачун конверзије вршиће се на износ без затезних камата.

Нацртом закона је предвиђено да каматна стопа не може бити већа од 3,4 плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од 4 одсто. У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави корисничку понуду за закључење уговора. Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и са банком закључи уговор о конверзији.

Нацртом закона биће омогућено да се реши проблем око 16.800 људи који су задужени у швајцарским францима.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.717 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>