Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Уводи се потпуна забрана физичког кажњавања деце

Према најновијим изменама и допунама Породичног закона, уводи се потпуна забрана физичког кажњавања и употребе физичке силе приликом васпитања детета, истакао је Драган Вулевић, посебни саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Смисао увођења ових забрана није кажњавање, већ едукација родитеља о ненасилним методама васпитања, пише Политика.

Вулевић додаје да нико неће ићи у затвор, нити ће бити лишен родитељског права ако је дете добило ћушку, чвргу или ударац по задњици.

“Родитељима ће бити понуђена едукација о ненасилним методама васпитања и то у оквиру саветовалишта за брак и породицу, развојних саветовалишта, школа за родитеље. Ми смо свесни да нећемо добити резултате за годину дана, јер је мењање ставова и понашања процес за који је потребно време”, рекао је Вулевић за Политику.

“Шведска је седамдесетих година увела забрану физичког кажњавања деце, па данас скоро петина њих физички дисциплинује своју децу” – истиче Вулевић.

Он подсећа и да је садашњим законом већ предвиђено лишавање родитељског права ако родитељ континуирано спроводи физичко кажњавање, које се може означити као злостављање детета.

Циљ измена закона јесте да у свести родитеља постоји идеја да је физичко кажњавање детета законом забрањено и да у васпитавању малишана није неопходно користити прут и демонстрирати закон јачег.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

10,775 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>