Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Данас и сутра пробни завршни испит за осмаке

Мали матуранти у петак и суботу имају пробни завршни испит, што ће им омогућити да се што боље припреме за овај важан догађај на крају осмогодишњег школовања.

Ученици осмог разреда данас од 12 часова решавали су задатке из математике, док ће наредног дана од девет часова полагати испит из српског језика, а комбиновани тест решавати од 11.30 сати.

Циљ пробног завршног испита, каже за „Политику” др Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, јесте да се ученици упознају са начином тестирања, али и да се види колико знају, у којим областима су добри, а које нису довољно савладали. Као и претходних година, пред осмаке ће бити постављено по 20 задатака на сва три теста.

“Подједнако ће бити заступљени задаци отвореног и затвореног типа, односно биће питања у којима ученици треба да допуне задатак, изнесу свој став, прикажу поступак решавања у математици, али ће бити и задатака на заокруживање. Задаци у тестовима подељени су на основни, средњи и напредни ниво, те се од свих ученика очекује да реше задатке основног нивоа, задатке средњег нивоа требало би да реши око половина ученика, а за задатке напредног нивоа предвиђамо да ће их решити од 20 до 30 одсто ученика”, објашњава Ранђеловић и додаје да је број задатака на сваком нивоу исти као и прошле године, па се очекује да ће и ученичка постигнућа бити на нивоу претходних година.

Ово је финална провера ђачког знања пред коначни завршни испит, који их очекује 17, 18. и 19. јуна и уз просек оцена из виших разреда основне школе представља улазницу за средње школе.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

10,775 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>