Саобраћај са нишког аеродрома драстично опао

Први квартал пословања нишког Аеродрома “Константин Велики” у 2019. години показује да је, у односу на прошлу годину, сада 10.000 путника мање, 15 авиона мање, а робе мање чак за 150.000 тона.

Док са аеродрома објављују само статистику, без објашњења, Младен Јовановић из Националне коалиције за децентрализацију за овај карго пад каже да је држава очигледно тај извор прихода пребацила на Београд. Што се тиче мањег броја путника, сматра да аеродром није успешан у промоцији својих услуга.

Квартални пресек каже – број путника пао је за 11%, а карго – саобраћај за 61% у односу на прву четвртину 2018. године.

Јовановић сматра да централизација убија живот на локалу па зато Србија ван Београда полако али сигурно нестаје.

Бројке показују да се број путника смањује у већој мери од броја линија. Број авиона у марту је мањи за 5%, а број путника за 11%. Дакле, аеродром је мање успешан и у промоцији у односу на претходно власништво. Први пут од 2015. године аеродором има пад броја путника и то у првој години новог власништва – рекао је Јовановић.

Субвенције за нове линије требало би да крену од 1. јула, па би и бројке требало да буду боље.

Ипак, Јовановић подсећа да се субвенције издвајају само за некомерцијалне линије – оне које губе више новца него што су у стању да зараде, па ће то бити нереално повећање броја путника.

Субвенционисане линије ће трошити новац грађана, а питање је да ли ће аеродром успети да наплати своје услуге. Посебно ако на конкурсу добије Ер Србија која је позната по томе да годинама ништа нису плаћали Аеродрому Никола Тесла, а да им је држава једнопотезно обрисала сва дуговања – наводи Јовановић.

То је био случај 2016. када је Аеродром Никола Тесла одлуком Владе остао без 22 милиона долара, колико је Ер Србија дуговала.

Јовановић закључује да се нишки аеродром од симбола успеха и развоја претвара у полигон за сумњиве буџетске послове Владе Србије из које, до сада, пад броја путника нису коментарисали.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.725 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>