Светски дан особа са аутизмом

Светски дан особа с аутизмом обележава се данас. Сматра се да Европа има око пет милиона особа са аутизмом, док за Србију нема прецизних података.

Према евиденцији Републичког удружења за помоћ особама са аутизмом, у нашој земљи живи око 2.500 особа са аутизмом.

Аутизам је комплексан развојни поремећај чији је узрок још непознат, јавља се до треће године живота и чешћи је код дечака него код девојчица. Према истраживањима, на 10.000 новорођених, рађа се четворо до петоро деце с аутизмом.

Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом уз подршку организације Аутизам Европе покренуо је кампању “Аутизам. Стоп дискриминацији” којом позива доносиоце одлука да промовишу укључивање аутистичних особа у све аспекте живота и друштва.

Савез је, поводом Светског дана особа са аутизмом у саопштењу навео да су особе са аутизмом широм Европе жртве дискриминације и социјалног искључивања.

“Понекада је дискриминација очигледна, као на пример када је детету онемогућен приступ школи. Некада је мање очигледна, ако особе са аутизмом не добијају подршку која им је потребна због недостатка јавног финансирања”, наводи су саопштењу.

Особе са аутизмом тешко могу пронаћи запослење, а тешко се укључују и у све друге аспекте социјалног живота.

Према Конвенцији Уједињених Нација о правима особа са инвалидитетом, особе са аутизмом имају право на слободу од дискриминације и право да буду укључени у своје заједнице.

Они такође имају право на асистенцију у образовању, запослење и остале видове подршке као што је становање уз подршку.

Већина земаља у Европи, укључујући и Србију, пише у саопштењу, има законе за спречавање дискриминације и пружање подршке особама са инвалидитетом.

Међутим, од надлежних на овај дан уместо конкретних потеза стиже декларативна подршка. Наиме, Београд и Ниш показују да прихватају разлике тако што ће одређене знаменитости, између осталих, Клинички центар, Народна скупштина, мост на Ади и фонтана на Славији, ове ноћи светлети плавом бојом.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.747 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>