Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе Радету Танасијевићу

„Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе“ за најбољу дечју књигу у 2018. години припала је Радету Танасијевићу, књижевнику из Дражевца, за збирку кратких прича „Увод у њиву“, у издању Библиотеке „Влада Аксентијевић“ из Обреновца.

Одлуку да награда буде додељена Танасијевићу донео је жири у саставу: песник Пеђа Трајковић, председник, библиотекар Драгана Пешић Главашевић и проф. др Валентина Хамовић.

На конкурс, који је објављен децембра 2018. године, конкурисало је око 40 књига објављених током 2018. године. У ужи избор жири је уврстио, поред награђеног, и следеће наслове: „Поезија која се гледа“ Душана Поп Ђурђева, „Бандоглавић Страхиња“ Синише Соћанина, „Ја сам Акико“ Стефана Тићмија, „О љубави и другим моронима“ Данијеле Костић, „Сара и јануар за две девојчице“ Зорана Пеневског, „Сазвежђе виолина“ Весне Алексић и „Пета девојчица, Марја“ Градимира Стојковића. Жири истиче особене уметничке домете дела наведених аутора, али је издвојио књигу „Увод у њиву“ због брижљиво негованог језичко – стилског и наративног поступка и аутентичног односа према свету природе.

Доделом ове награде на данашњи дан, када се обележава и Међународни дан књиге за децу који је установљен 1967. године, промовише се дечја књижевност и читање и да скреће се пажња јавности на потребе најмлађих читалаца.

Међународни дан књиге за децу обележава се 2. априла јер је то датум рођења Ханса Кристијана Андерсена, прослављеног данског писца за децу.

Награда Града Ниша се ове године додељује трећи пут, а свечана додела у Скупштини града биће организована током априла или маја 2019. године.

Доделу награде реализује Нишки културни центар, а састоји се од плакете и новчаног износа.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.747 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>