Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ускоро решење за кредите у францима?

Решење проблема који траје дуже од деценије и које мучи близу 20.000 људи у Србији је укидање валутне клаузуле којом су ови зајмови везани за франке. То значи да би следеће рате вределе исто као и на самом старту кредита – и то у динарима.

Ккао пишу Новости, у случају оваквог решења, задуженима у францима којима су у протеклом периоду рате биле и дупло веће, банке би урадиле нову рачуницу кредита чиме би преостали дуг био мањи.
“Банке би рачуноводствено свеле потраживања на разумну меру”, каже Јелена Павловић, адвокат и члан управног одбора Удружења CHF Србија за Новости.

“Уместо лоших клијената и пласмана добиле би добре, а банке би се ослободиле и терета великих резервација на лоше зајмове. Сва искуства из региона говоре да су банке после оваквог решења биле профитабилније”, каже она.

Чланови Удружења CHF већ шести дан заредом протестују испред зграде Врховног касационог суда у Београду, захтевајући да овај суд донесе јасан правни став о спорним кредитима. Од Врховног касационог суда траже да се изјасни да ли су одредбе уговора о индексацији кредита апсолутно ништаве ако корисник кредита није примио све релеватне податке о стварним ризицима, стварној цени и економским последицама.

Они траже да се суд изјасни да ли је уговор у том случају апсолутно или делимично ништаван и да ли је суд у обавези да, када постоји вероватноћа да су те одредбе ништавне, донесе привремену меру којом би се привремено забранила продаја стана до окончања поступка.

Ако се уговор прогласи делимично или апсолутно ништавим, за дужника би то значило да се његов кредит враћа “у нормалу”, какав је био на почетку уговора.

Банка би зарађивала профит на камати коју је ставила у уговор али без екстрапрофита. Кредит не би вештачки био вођен као девизни, већ би био, као и што јесте, динарски објашњава Павловић.

“Банка не би имала одлива по том питању, већ би рачуноводствено те кредите свела на нормалну меру, јер се не сме испустити из вида да је динар 18 година изузетно стабилна валута, да је инфлација веома мала, и да је економски неоправдано да су ти кредити порасли толико да су после 10 година отплате већи него на почетку. Ако би се било када десио пад вредности динара, то би банци дало за право да она тражи ревалоризацију, што би и добила.

Званични подаци банака показују да кредите у “швајцарцима” тренутно отплаћује 16.814 грађана. Према подацима Удружења CHF, у Србији је у периоду од 2005. године до 2011. године, више од 22.000 грађана узимало овакве зајмове.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,301 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>