Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Привреда позитивно оцењује активности на сузбијању сиве економије

Нешто више од половине српских привредника сматра да су услови пословања у Србији лоши, али скоро трећина оцењује да су побољшани у последњих годину дана, посебно у домену сузбијања нелојалне конкуренције, показује ново НАЛЕД-ово истраживање ставова привреде о сивој економији.

У истраживању, које је реализовано уз подршку Немачке развојне сарадње, 79% привредника истичу високи порез и доприносе на зараде као главни узрок пословања мимо прописа.
“Смањење пореског оптерећења рада и подстицајне мере за легално пословање насупрот репресивним остају један од приоритета привреде и НАЛЕД-овог Савеза за фер конкуренцију. Очекујемо да се ово рефлектује у новом Националном програму и акционом плану за сузбијање сиве економије који Влада Србије треба да усвоји до краја марта”, изјавио је Игор Лончаревић, потпредседник Савеза и руководилац Одељења за пореске и правне послове у компанији KPMG, на представљању истраживања које је почетком године спровела агенција Ipsos Strategic Marketing за потребе НАЛЕД-а.

Међу неопходним подстицајним мерама посебно је издвојио укидање парафискала и успостављање on-line регистра непореских намета, проширење електронске регистрације сезонских радника у пољопривреди на друге делатности, увођење дигиталне фискализације, електронских јавних набавки и е-фактура, и даља оптимизација компликованих административних процедура.

Давид Лахл, вођа пројекта Немачке развојне сарадње „Реформа јавних финансија – финансирање Агенде 2030“, који спроводи ГИЗ, истакао је да је смањење обима сиве економије кључно за дугорочно повећање прихода државе и унапређење квалитета живота у Србији.

Једна од најважнијих подстицајних мера за излазак из сиве зоне јесте увођење пореског ослобођења за почетнике у пословању и ту меру је у прва три месеца искористило 470 предузетника из 31 општине.
Привредници истичу да су грађевинарство, трговина, угоститељство и адвокатура сектори у којима је сива економија најзаступљенија. У односу на претходна истраживања приметан је значајан раст поверења у инспекције.

С друге стране, привреда и даље не препознаје своју улогу у сузбијању сиве економије. Тек 32% привредника би пријавио нелојалну конкуренцију јер сматрају да је откривање нерегистрованих фирми посао државе или не верују да би пријављивање имало ефекта. Постојање нерегистрованих фирми објашњавају мањком капацитета државе да се избори с тим проблемом, политичком заштитом или корупцијом.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,293 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>